Wydawca treści Wydawca treści

Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Zakup choinek - Pachnąca lasem choinka od leśników

Zakup choinek - Pachnąca lasem choinka od leśników

Jak co roku leśnicy z Nadleśnictwa Oleśnica Śląska zapraszają po naturalne, ekologiczne choinki. Większość leśnictw rozpocznie sprzedaż drzewek w połowie grudnia.

Świeża choinka to nawiązanie do tradycji, wprowadza niezwykły, świąteczny klimat. Intensywny zapach, naturalny kolor igliwia, odrobinę krzywy i zbyt długi wierzchołek, trochę pochylona w jedną stronę, wszystko to sprawia, że świąteczne drzewko jest wyjątkowe. Po kilku latach to, ta ”nieidealna” choinka będzie, przede wszystkim dla dzieci, jednym z najmilszych wspomnień związanych ze świętami. Choinki prosto z lasu cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Pachnące, ścięte tuż przed sprzedażą, w atrakcyjnej cenie.

Żywe choinki są w 100% ekologiczne, bo są surowcem całkowicie odnawialnym. Zanim trafią do naszych domów są rezerwuarem dwutlenku węgla i produkują niezbędny do życia tlen.

Po świętach nie zanieczyszczają środowiska, można je pociąć i wyrzucić na kompost.

Jaki gatunek wybrać? Najczęściej wybierany jest świerk pospolity. Jego zaletą jest piękny pokrój i przyjemny, żywiczny zapach. Wadą – szybko opadające igły. W Nadleśnictwie Oleśnica Śląska w sprzedaży najczęściej dostępny jest właśnie świerk. Pachnie pięknie!

Warto pamiętać, że drzewka świerkowe pozyskuje się z planowanych przez leśników przerzedzeń wykonywanych jako cięcia pielęgnacyjne oraz ze specjalnych powierzchni, czyli plantacji choinkowych, od początku zakładanych z przeznaczeniem na sprzedaż drzewek. Najczęściej są to miejsca w lesie, na których nie mogą rosnąć wysokie drzewa, np. pod liniami energetycznymi lub w przyszłości planowane jest inne wykorzystanie tej powierzchni, np. będzie tam założona szkółka leśna.

Leśnicy hodują na plantacjach drzewka do wieku około 7 - 8 lat, gdy osiągną wysokość 3 - 3,5 m.

Leśnicy zachęcają do kupowania żywych choinek na święta Bożego Narodzenia. Naturalna choinka jest bardziej ekologiczna niż jej plastikowy odpowiednik. Średnio, w ciągu roku statystyczny Polak „produkuje” kilkadziesiąt kilogramów tworzyw sztucznych. Żywa, całkowicie ekologiczna choinka jest doskonałą alternatywą dla tworzyw sztucznych.

Podczas kilkuletniego, intensywnego wzrostu na specjalnie przygotowanej plantacji drzewka wiążą znaczne ilości dwutlenku węgla. Po ich wycięciu korzenie pozostają w glebie, wzbogacając ją w próchnicę. Po świętach drzewko można wykorzystać jako składnik kompostu, ściółkę pod rośliny, drewno opałowe albo – jeśli kupiliśmy drzewko w doniczce – posadzić wiosną w ogródku.

 

Lista leśnictw w Nadleśnictwie Oleśnica Śląska gdzie można kupić drzewko iglaste:

Prosimy o wcześniejszy kontakt z lokalnym Leśniczym.

http://olesnica.wroclaw.lasy.gov.pl/en/lesnictwa

 

RODZINNE CHOINKOBRANIE 17 GRUDNIA 10:00 -14:00, plantacja choinkowa (przy torach kojejowych) Dobroszyce/Nowica http://maps.app.goo.gl/PGnQXs1dRqyJKtkc7

Sprzedaż choinek przed biurem Nadleśnictwa ul. Spacerowa 6 Oleśnica 21-22 GRUDNIA w godzinach 8:00 -15:00

 

Leśnictwo Budczyce: Budczyce 13, 55-106 Zawonia

Leśnictwo Grochowo: Grochowo 9, 55-106 Zawonia

Leśnictwo Zalesie: Złotówek 4, 55-106 Zawonia

Leśnictwo Bartków: Bartków 10, 56-410 Dobroszyce

Leśnictwo Strzelce: Kolonia Strzelce 72, 56-410 Dobroszyce

Leśnictwo Miodary: Miodary 3A, 56-410 Dobroszyce

Leśnictwo Drożęcin: Będzin 4, 56-416 Twardogóra

Leśnictwo Goszcz, Leśnictwo Twardogóra, Gola Wielka: Moszyce 17, 56-416 Twardogóra

Leśnictwo Chełstów: Chełstów 51, 56-416 Twardogóra

Leśnictwo Zbytowa: Zbytowa 72, 56-420 Bierutów

Leśnictwo Nieciszów: Oleśnica ul. Bema 13

Leśnictwo Szczodre: Szczodre ul. Leśna 4, 55-095 Mirków (19 - 23.12.2022)